Bebeğe tuvalet alışkanlığı kazandırmak annelerin en çok korktuğu süreçtir. Oysa bilgi, empati ve sabırla bu süreç çok kolay geçirilebilir. Öncelikle tuvalet eğitimi konusunda acele etmemek gerekir. Tuvalet eğitimine başlamak için bebeğin hazır olduğu zamandır. Refleks kas kontrolünün gelişmesi, sinirsel uyarı yollarının gelişmesi beklenmelidir. Bunun yanında bebeğin çiş, kaka, kirli, ıslak, tuvalet gibi kelimelerin de anlamlarını bilmesi gerekir. Bezinin kuru ya da ıslak olduğunu bilmesi, çişini tutmaya başlaması gibi gelişmeler bebeğin yavaş yavaş tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösterir. Birçok anne bebeğin hazır olacağı dönemi beklemeden tuvalet eğitimi vermeye çalışır. Ama 20 aydan önce başlanan eğitimden sonuç alınmaz. Tuvalet eğitimi için en doğru yaş aralığı 20-30 ay arasıdır.
Eğer çocuğunuz altını ıslattığında rahatsız olduğunu gösteriyor ve belli ediyorsa, sabahları bezi kuru kalkıyorsa ve gündüz de bezi 3-4 saat kuru kalıyorsa, siz tuvalete gittiğinizde merakla peşinizden geliyorsa, çiş ve kakayı ayırt edebiliyorsa tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz. Bu sürecin sorunsuz tamamlanması anne babanın tutumuna da bağlıdır. Bu dönemde çocuğu psikolojik olarak etkileyecek değişimler olmaması gerekir. Ev değişimi, yeni bir bebek gelmesi, boşanmalar, yakın birini vefatı gibi olaylar tuvalet eğitimini aksatabilir. Ayrıca çocuğun hastalık dönemlerinde de tuvalet eğitimine başlamak uygun değildir. Tuvalet eğitimi sırasında cezalandırma ve korkutma gibi davranışlarda kesinlikle bulunmamak gerekir. Aksine abartılı olmamak şartıyla ödüllendirme işe yarayacaktır.
Çocuğun tuvalet eğitimi evin gündemi olmamalıdır. Çocuk bunun hayatın normal bir akışı olduğunu hissetmelidir. Çocuğa artık büyüdüğü gibi sözler söyleyebilirsiniz. İlk günlerde tuvalete beraber giderek tuvaleti nasıl kullandığınızı gösterebilirsiniz. Eğlenceli lazımlıklar kullanabilir, sevdiği kahramanların figürlerinin olduğu külotlar kullanabilirsiniz. Çocuğun lazımlığı benimsemesi için başlangıçta oyuncağıyla oturmasına izin verebilirsiniz. Lazımlığa alıştıktan bir süre sonra da klozete oturmaya teşvik etmeye başlayabilirsiniz. Çocuğunuz ilk günlerde bezine yapmaya devam edebilir. Ama çişi ya da kakası geldiğini hissettiğinizde hemen lazımlığını hatırlatın. Arada bir kazalara ise kesinlikle kızmayın. Çocuğunuza tuvaletini yapan oyuncak bebek almak da eğitime katkı sunabilir.
Tuvalet eğitimi sırasında temizliği de öğretmek gerekir. Çişini ve kakasını yaptıktan sonra altını temizlemesi, ellerini sabunlaması gerektiğini, sifonu çekmesi gerektiğini de tuvalet eğitimiyle birlikte öğretmelisiniz.